keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

AVAC14


Ensi kesän juoksuseikkailun nimi on Alta Via Alpi Centrali eli AVAC14. Heinäkuun loppupuolella starttaan yhdessä Juhan ja Antin kanssa Keski-Alppien ylitykseen Chamonix'sta itäänpäin päämääränä Poschiavo. Kahden viikon aikana matkaa kertyy 570km ja kokonaisnousua huikeat 56000m+.




Samanlainen pikkupojan innostus on ollut nyt päällä kun pari vuotta sitten GTA:ta suunnitellessa. Suurin osa reitistä on minulle ennen kulkematonta. Tässä hiukan yleiskuvausta tulevasta reitistämme:

AVAC:in alku on osa tämän vuoden PTL-reittiä väli Vallorcine - Rifugio Champillon ilman koukkausta Rifugio Valsoreylle. Näin pääsemme tutustumaan Antin kanssa PTL-kisareitin haastavimpiin paikkoihin jo etukäteen. Hyvin mielenkiintoisia paikkoja ovat varmasti nousu Cabane de Trientille ja Col d'Annibalille.

Rifugio Champillonilta Aostanlaaksosta reittimme kiertää takaisin Sveitsin puolelle ja halki Valais'n. Reittimme risteää muutamaan otteeseen klassisen Walker's Haute Routen (Chamonix-Zermatt) kanssa, mutta könyämme laaksosta toiseen korkeampien harvemmin kuljettujen collien kautta. Luvassa pitkiä tikasjaksoja ja isoja kivikkoja. Toivottavasti pääsemme Valais'n traverseella nousemaan myös yli 3600 metriin. 

Valais'n jälkeen reitti sukeltaa hetkeksi Italian puolelle Alpe Veglian ja Alpe Deveron luonnonpuistoon, jossa polut ovat GTA:n (Grande Traversata delle Alpi) pohjoisinta osaa. 

Sen jälkeen on luvassa muutama päivä taas Sveitsin puolella ylös alas halki Ticinon. Nuo polut eivät ole mitään isoja turistireittejä ja laaksojen kylät ovat pieniä ja eristyneitä. Hauska nähdä millaisia pusikkoreittejä on luvassa. Ticinosta reitti kulkee Italian puolelle seuraillen hetken Alta Via del Lariota, josta on upeat näkymät alas Lago di Comolle. 

AVAC huipentuu kahteen klassikkoreittiin: Sentiero Romaan ja Alta Via Valmalencoon. Luvassa on  teknisiä pätkiä, graniittia ja jäätä. Reissumme päättyy Sveitsin puolelle Poschiavoon.


AVAC on kuin jatkoa toissa kesän Alppien ylitykselle GTA:lle. Silloin juoksimme Juhan kanssa Alppien yli Välimereltä pohjoiseen Mentonista Saas Feehen. Nyt Alppien ylitys jatkuu sitten vain itään päin. Viimeinen kolmas itäinen pätkä Alppien ylitystä kohti Trienteä sitten 2016 ja kaikki kolme pätkää niputettuna yhdeksi pitkäksi kesäreissuksi oman pojan kanssa 20xx? 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Janne!

Äijä on sitten Kesäkylä-aikojen pidentänyt lenkkejä oikein urakalla.
Itse sain aikaiseksi 50km viime huhtikuussa kun tuli 50v täyteen.
Kesäkyläkin lopetti toimintansa Miehikkälässä.

Kesäterv.AR