keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Project Valle d'Aosta


Ensi kesän pitkä juoksuseikkailuni suuntautuu Italiaan Aostan laaksoa ympäröiville vuorille. Tavoitteenani on juosta kaikki Aostan laakson "korkeat reitit" eli Alta Viat peräkkäin. Reittini koostuu seuraavista yksittäisistä reiteistä: AV1, AV2, AV3, AV4, Intervallivo 102 ja Intervallivo 105. Lisänä tulee AV3 ja Intervallivo 105 yhdistävä lyhyt pätkä.Matkaa kertyy yhteensä n. 850km ja kokonaisnousua yli 60 000m+. Tavoitteenani on käyttää aikaa maksimissaan 384 tuntia eli 16 vuorokautta. Tämä tarkoittaa keskimäärin n. 53km ja yli 3750m+ päivässä. Korkeimmillaan reitti käy 3300 metrissä. On myös mahdollista nousta reitin läheisyydessä oleville huipuille, esimerkiksi Monte Emiliukselle (3559m).

Seikkailun teen näillä näkymin soolona. Tämä ei ole kuitenkaan itse tarkoitus. Voi olla, että saan jonkun kaverin osaksi matkaa mukaan. Ainakin Juha on kiinnostunut asiasta. Reissun teen self-supported-tyylillä PTL-hengessä eli ruokailen ja yövyn reitin varrella vuoristomajoilla ja kylissä. Mukana ei kulje back-up huoltoautoa tai avustajaa.

Idean juoksuun sain sattumalta. Toissa kesänä mukaani tarttui Courmayeurista pienestä kirjakaupasta F. R. Scheckin kirja Die Höhenwege des Aostatals (1999). Kirjassa on mykistävä kartta, johon nuo kaikki Aostan laakson Alta Via -reitit on piirretty. Kartan reitit näyttivät minusta heti upealta seikkailulta ja haasteelta. Reittien yhteenlaskettu kokonaispituus tuntui kuitenkin huikealta, mikä hillitsi hiukan unelmointiani. Kirja on kuitenkin tarttunut toistuvasti käteeni kirjahyllystä, ja olen palannut tuijottamaan tuota maagista karttakuvaa. 
Scheckin kirjan innoittamana kaivelin sitten lisäinfoa reittipätkistä, kokosin gepsiträkit ja piirsin tarkemman kartan. Suunnitelma alkoi muodostua ja innostus kasvaa. Pari kuukautta ajatusta "järkevästi" hauduteltuani ja perhepalaverin pidettyäni asia on nyt selvä. 

Viime kesän pitkän GTA:n  ja PTL+TOR -tuplan jälkeen 850km näyttää ihan mahdolliselta. Ja ehkä jopa loogiselta jatkolta niille. Vanhana papparaisena keinustuolissa voisi harmittaa, jos tämä reitti jäisi juoksematta.

Alustava suunnitelmani reittipätkien järjestykselle on AV1 - AV2 - AV4 - Intervallivo 102 - Intervallivo 105 - AV3. Luontevana aloitus- ja päätöspaikkana on Courmayeur.  Näin ollen kieppaan yhden kerran Courmayeurissa reissun puolivälin paikkeilla. Yhtenä ajatuksena on myös kokea vaihteeksi vastakkaiseen suuntaan Tor des Geants -kisareitti, joka muodostuu pääosin AV1 ja A2 -reiteistä.

Aostan laakson kiertävässä Tor des Geantsissa 330km:n matkaan on käytettävissä max. 150 tuntia. Laskukaavan 330km/150h = 2,2km/h mukaan se tarkoittaa minun seikkailulle aikarajaksi 16d 2h ja rapiat (850km/2,2km/h = 386,36h).

Tarkemman yksityiskohtaisen reittikuvauksen postaan myöhemmin. 
2 kommenttia:

Forest Bethell kirjoitti...

Awesome :)

Jari Tomppo kirjoitti...

Aivan mielettömän upeaa :-)