lauantai 4. helmikuuta 2012

Off GTA 2012


Olen jo vuosia haaveillut juoksemisesta Alppien yli. Se on pyörinyt mielessä säännöllisesti. Parina viime vuotena se ollut jo lähellä toteutumista, mutta kalenterista ei ole oikein löytynyt sopivaa ajankohtaa. Nyt on tullut vihdoin aika toteuttaa pitkäaikainen unelma.

Kesäkuun lopussa starttaan Juha Jumiskon kanssa Alppien ylitykseen Välimeren rannalta Mentonista päämääränä Saas Fee Sveitsissä. Reittimme kulkee etelä-pohjoissuunnassa, suurimmaksi osin Italiassa. Kahden viikon aikana matkaa kertyy n. 650km ja kokonaisnousua 53000m+.

Teemme reissun self-supported -tyyliin eli ruokailemme ja yövymme reitin varrella vuoristomajoilla ja kylissä. Meillä ei ole mukana kulkevaa huoltojoukkoa tai back-up-autoa. Kahden viikon vaatteet ja varusteet kulkevat selässä parinkymmenen litran juoksurepussa. Starttaamme polulle joka aamu klo 5, olemme liikkeellä 12 tuntia ja klo 17 jälkeen pysähdymme vuoristomajalle illalliselle ja yöpuulle. Hyvällä tuurilla majalla on lämmin suihku ja vieruskaveri joka ei kuorsaa.

Alun perin suunnitelmissani on ollut juosta Ranskassa kulkevaa legendaarista vaellusreittiä la Grande Traversée des Alpes (GTA) Lac Lemanilta Mentoniin. Pituutta sillä on 630km ja nousua kertyy 32000m+. Viime vuonna aloin kuitenkin kallistua Italian puolella kulkevan Grande Traversata delle Alpi (GTA):n kannalle. Se on paljon villimpi ja vähemmän kansoitettu, eikä se kulje niin paljon laakson pohjilla. Reitin alun ja lopun, Viozenen ja Molini di Calascan välillä matkaa kertyy n. 640km ja nousua 44000m+.

Syksyllä kun aloin tutkia karttoja tarkemmin, sain ajatuksen suunnitella täysin oman GTA-reitin. Molemmat valmiit GTA-reitit ohittavat liian monia upeita mansikkapaikkoja, korkeita huippuja sekä jyrkkiä nousuja ja laskuja. Oman reitin voi myös piirtää mahdollisimman korkealla kulkevia polkuja pitkin. Reitin suunnittelussa tuli pian tavoitteeksi myös saada aikaan reitti, jossa olisi kokonaisnousua yli 50000m+.

Seikkailumme etenee Välimereltä Monte Rosan juurelle Mercantourin (Fra), Alpi Maritimen (Ita), Queyrasin (Fra) ja Gran Paradison (Ita) kansallispuistojen kautta. Reittimme kulkee usein vaikeilla, joskus merkkaamattomilla poluilla tai jopa paikoissa, joissa ei ole edes polkua. Monin kohdin saattaa olla vielä luntakin. Reitillä on yli 70 "cols" tai huippua, joista useimmat ovat 2500-3000m:n korkeudessa. Pisin yhtämittainen nousu reissullamme on Susan kaupungista (500m) Rocciamelonen huipulle (3538m).

Pieniä muutoksia suunnitelmiin tulee vielä varmasti kevään aikana, kun saan lisätarkistuksia tehtyä. Yksityiskohtaisen reitin julkaisen keväämmällä. Lopullinen reitti tietysti muotoutuu sitten itse reissun päällä päivittäisen sään ja alkukesän lumitilanteen mukaan.


Ei kommentteja: